Pages

Search This Blog

21 Jan 2015

Suamiku Ramai Crush [Part 15]



Adam pandang Damia. Mengeluh dia sekejap. Dia rasa macam nak aje peluk tubuh tu.. Tapi dia tahu, Damia mesti akan marah.

“Kau.. Nak pergi mana? Biar aku hantarkan.” Pelawa Adam. Dia takut jadi apa-apa pada Damia kalau dia tinggalkan Damia seorang diri kat sini. Tambah, dengan keadaan perempuan ni yang masih belum sihat sepenuhnya lagi.

Damia dongak. Pandang dada langit. Nafas keluhan, dia lepaskan. Berat. “Kau hantar aku pergi hotel terdekat ajelah.” Suruh Damia. Perlahan. Jujur, dia tak tahu nak menapak ke mana. Nak balik rumah dia? Memang tak lah!

Dia.. Mungkin akan balik rumah dia, itupun kalau Iskandar tak ada kat rumah. Sungguh, dia benci Iskandar. Sebab lelaki tu, dia hilang anak dia.

Cakap aje bakal doktor, tapi diri sendiri mengandung pun tak tahu! Macam mana nak tahu kalau dia sendiri tak nampak apa-apa perubahan dan apa-apa kelainan pun pada dirinya. Diri Iskandar sendiri pun tak berubah.

“Kau sure nak duduk hotel?”

“Hmm..”

Adam tolak kerusi roda yang diduduk Damia. Tapi dorongannya terhenti bila ada sebuah kereta berhenti bebetul dihadapan mereka. Bila tengok jenis dan warna kereta, taulah dia siapa empunya milik kereta tu.

Tuan punya kereta keluar.. Bersama kaca mata yang melekat menutupi matanya. Orangnya segak bergaya. Tak ada sesiapa yang mampu menandingininya termasuk Adam sendiri.

Baby..” Iskandar melutut dihadapan Damia. Kaca matanya dibuka dan disangkut di atas kepala.

Damia pandang tempat lain. “Adam.. Bawa aku pergi sana. Now!” Dia malas nak menghadap lelaki tu. Sungguh! Setelah apa yang lelaki ni dah buat pada dia. Sanggup tinggalkan dia sebab Arissa. Perempuan yang baru dia kenal tu. Memang gila.

Iskandar bangkit. Pandang Adam. Adam yang baru nak tolak Damia terhenti perbuatannya bila Iskandar menahan. “Please Adam.. Ni urusan aku dengan isteri aku.” Sayu suara Iskandar. Adam pandang kawannya.

Tak pernah lagi dia nampak wajah Iskandar macam sekarang ni. Dia jadi sayu bila tengok pergolakan rumah tangga kawannya hanya disebabkan orang ketiga. Bila jadi macam ni, dia dah buat keputusan. Dia nekad yang dia takkan letakkan perasaannya lagi pada Damia. Biarlah Damia, jadi milik Iskandar seorang.

Dia takkan jadi orang ketiga dalam perhubungan mereka pula lepas Arissa.

Bro.. Win her heart. Kalau tak, kau kasi ajelah dia pada aku.” Sengih.

Iskandar jeling Adam kat sebelah. Amboi! Banyak buruk muka dia. Aku tengah serius, dia boleh pula buat memain.

Iskandar hanya pandang kepergian Adam ke keretanya yang tidak jauh dari pintu masuk hospital ni. Sempat dia menjerit pada Adam, “Thanks cause take care of my sweetheart for me!” Dan sebagai balasan, Adam hanya tersenyum sambil membuat gaya peace.

Adam.. Meskipun baru tahun ni mereka berkawan, mereka dah boleh jadi sahabat sejati. Macam semalam, bila dia marah, dia tengking Adam.. lelaki tu diam. Malah sanggup menenangkan dia dan sudi menjaga isteri dia.

Terima kasih untuk itu, Said Adam.

Iskandar kembali pandang Damia. Isterinya itu hanya duduk menekur di kerusi rodanya sahaja. Tak ada tanda-tanda nak mengadap muka kacak suami dia ni ke, sayang oi?

“Sayangg..”

Damia masih diam. Adam ni memang nak kena. Ada ke dia tinggalkan aku dengan kawan tak semengah dia ni? Tapi tak pe.. Adam tak nak tolak dia pergi hotel kan.. It’s okay. Dia boleh jalan sendirilah!

Perlahan-lahan Damia bangkit. Tinggalkan kerusi roda dan juga Iskandar. Dia melangkah keluar dari kawasan hospital. Nak cari teksi. Nak telefon along? Ha, memang tak lah. Mahunya dia kena pelangkung dengan along sebab tak beritahu dia awal-awal pasal masalah ni.

“Mia..” Iskandar kejar isteri dia. Tangan Damia dia cuba raih tapi Damia pantas rentap tangan dia balik.

Iskandar terkedu. Terkejut semestinya. Damia tak pernah buat macam ni sebelum ni. Dia kaku berdiri disitu. “Damia stop!

Iskandar mengeluh bila isterinya masih teruskan langkah. “Damia Aleesya.. arahan suami ni. Please stop!” Jerit Iskandar. Dan.. Tersenyum dia bila Damia matikan langkah. Good! Kalau aku buat dari awal mesti aku dah angkut Damia bawa balik rumah dah sekarang ni.

Tolol betullah kau ni, Is.

Iskandar merapati Damia. Dalam kepala dah fikir, macam mana nak pujuk Damia balik rumah? Iskandar berdiri depan Damia. Dagu isterinya dia tolak supaya mata mereka beradu. Tangan Damia dia pegang.. Sebelum bawa ke bibir.

“Sayang.. okay look, I’m sorry. Boboy tau, apa yang berlaku ni semua salah boboy. Boboy.. Boboy percaya cakap orang lain, dan sanggup tinggalkan baby. And me.. Boboy hampir nak menduakan baby.” Tangan itu dia kucup lagi.

Damia hanya diam.. Dan mendengar sesi luahan suami dia. Dia kalau boleh tak nak bersuara langsung. Sebab apa.. Sebab dia takut. Kalau dia bersuara, dia akan maki hamun Iskandar kat khalayak ramai. Dia sebagai isteri masih perlu jaga maruah suami dia.

Kalau kat rumah, memang dah bersuara dah dia sekarang ni. Tak payah tengok keliling dah! Terus semuanya yang ‘murni-murni belaka’ keluar dari mulut.

“Sayang.. Again, I am so sorry. Kalau perlu, boboy boleh melutut sekarang ni jugak.” Iskandar berkira-kira mahu melutut dihadapan Damia. Tapi bila pandang wajah dingin Damia, dia bebetul melutut.

“Damia Aleesya.. Mikhail Iskandar minta maaf. Dari hati saya yang paling dalam. I am so sorry.

Damia rentap tangan dia yang dipaut Iskandar. Dia teruskan berjalan. Dari tempat dia berdiri ni, dah boleh nampak ada sebuah teksi yang baru berhenti di hujung jalan masuk ke hospital ni. Pak cik teksi.. Tunggu saya!

Dah tak peduli dah kata maaf yang diucap Iskandar. Dah tak pandang dah pandangan orang lain pada mereka. Dah tak kisah dah semua tu.

Dia teruskan berjalan. Hanya pandang ke depan. Tak pandang kelilingnya. Sedang dia berjalan nak dapatkan teksi, dia dengar suara teriakan Iskandar panggil dia. Tapi dia buat tak dengar. Ingat kalau dia jerit macam tu, aku nak berhenti dan dapatkan dia lah? Nak peluk cium dia lah? Macam tu?

Haha.. kelakar lah. Pergi meninggallah dengan dia punya conclusion tu.. Tolonglah, drama sangatt!



Damia geleng kepala sebelum dia rasa tubuhnya melayang dan terhempas ke tanah. Pandangannya tiba-tiba kelam.. dan gelap.


P/s : Ending dia sampai sini aje, boleh tak?

No comments:

Post a Comment

Pendapat anda sangat saya hargai